Csillagfürt

2024 év árak

Nelly /fehér virág/ édes  

Ár: 560ft+áfa/kg  25kg/ 500kgQbeg kiszerelés/ 120kg/ha   7-es telep

Oskar/ kék virág

Ár: 490ft+áfa/kg  kiszerelés 25kg  120kg/ha  7-es telep

Központi raktárban tárolt áru, kiszállítással tudjuk eljuttatni a megrendelőnek.

https://gyorgymag.hu/rendelesi-informaciok  kattintson rá.

Csillagfürtről.

Botanikai jellemzése

A növény finom jellegű. Szára 50-80 cm magas, mereven felálló, fiatal korban dudva, később elfásodó, szilárd, erős. A főtengelyből 3-6 elsőrendű oldalhajtást fejleszt. Időjárástól és tápanyag viszonyoktól függően másod-harmadrendű hajtásokat, s ezeken termést is hozhat (emeletek).

Levele tenyeresen összetett. A levélkék fordított tojásdad alakúak, színük középzöld.

A virágok a fajra jellemző fürtvirágzatban helyezkednek el, színük kékesfehér. A hüvely egyenes alakú, zárt, a virágzati tengelyről nehezen törik le, 3-6 magvú. A mag közepes nagyságú, lekerekítetten szögletes, oldalai teltek, csontszínűek; ezermagtömege: 320-370 g, nyersfehérjetartalma: 35-38 %, összalkaloidtartalma: 0,03-0,08 %.

Gazdasági értéke

A gyenge termékenységű savanyú talajok takarmánynövénye. Nagy fehérjetartalmú, kettős hasznosítású - abrak, vagy zöld - fajta. Termesztéséhez széles határok között választható ki megfelelő talaj. Közepes tápanyagigényű, intenzívebb típusú, de a Nyírségi édeshez hasonlóan igen jól alkalmazkodik a különböző fizikai talajféleségekhez.

Rövidebb tenyészideje révén a magasabban fekvő északi tájakon is biztonsággal termeszthető. A legfontosabb kórokozókkal szemben (fuzáriumos hervadás, barna levél- és hüvelyfoltosság) szántóföldi körülmények között nem túl érzékeny, illetve toleráns. Mélyen gyökerező, nagy nitrogén gyűjtésű (120-180 kg/ha) fajta. Talajjavító, kiváló elővetemény. Gépi betakarításra alkalmas.

Termesztési javaslat

Meszes talajokon nem, csak savanyú kémhatású talajokon termeszthető. Egyaránt jól díszlik a jobb minőségű laza és a kötött savanyú barna erdőtalajokon. A sülevényes, vízállásos, mélyfekvésű, magas talajvízszintű területek akkor sem alkalmas termesztésére, ha meszet nem tartalmaznak. Tápanyagokban szegény talajokon – különösen magtermesztés esetén – a foszfor és kálium kiegészítést meghálálja. Különleges termesztési igénye: jó kultúrállapotú, gyommaggal kevésbé fertőzött talaj. Vetésidőre érzékeny.

Optimális vetésideje

Magra március-április első napjai, zöldtömegre április második felétől május 10.-ig, másodvetés július 10.-e után, augusztus 20.-ig.

 

Keserű virágú csillagfürt

Termesztési irány

Zöldtrágyázásra javasolható, takarmányozásra alkalmatlan. A HGGY-ba és az AKG-ba jól illeszthető.

Biológiai jellemzők

A Dunántúl és Észak-Magyarország felel meg leginkább termesztésének, a 4,0 - 6,0 pH –közötti homokos vályog-, barna erdő- és erodált talajok növénye. Igényes a talaj kultúrállapotára. Érzékeny a talaj mésztartalmára. Víz-igényben legkritikusabb a csírázás és az azt követő időszak. ősszel – 6-8 °C-on fagy el.

Helye a vetésforgóban

Őszi árpa és korai búzafajta után vethető másodnövényként. Zöldtrágyaként alászántva igen jó előveteménye a burgonyának, szántóföldi zöldségeknek, kapásoknak. Az előveteményre nem igényes, még önmaga után is vethető.

Talajelőkészítés, vetés

Szántásnélküli magágykészítés és szükség szerinti gyűrűshengerezés után másodvetésű zöldtrágyának július 1. és augusztus 15. között vethető, 12 cm-es sortávra, 2-3 cm mélyen. 600 000 növény szükséges hektáronként. Az ezermagtömeg 120- 180 g, így a vetőmagigénye 110-130 kg/ha.

Tápanyag-igény

Tápanyagigénye alacsony. Átlagos körülmények esetén zöldtrágya alá legfeljebb 30-50 kg/ha nitrogén-hatóanyag javasolható, de műtrágyázás nélkül is termeszthető.

Károsítók, ápolás

Betegségei: fuzáriumos hervadás, levél- és hüvelyfoltosság, szürkepenész, mozaikvírus, vírusos keskenylevelűség. Kártevői: csillagfürtlégy, bogáncspille, cserebogárpajor, fekete levéltetű.

Gyomosodás esetén fogasolni 4-6 lombleveles állapotban lehet.

Betakarítás

35 – 45 t/ha zöldtömeget ad, okt. 1-20 között virágzik. A lekötött nitrogén 150-200 kg/ha alászántáskor.