Szegletes lednek

Nincs.

ft+áfa/kg Kiszerelés 25kg     http://gyorgymag.hu/egyedi-igeny

Tárolás:  Fémzároló üzem- kiszállítát onnan szervezzük.

Jelentősége

Érett magjáért, esetleg zöldtakarmánynak termesztjük. Szalmája értékes takarmány. Kitűnő búza-elővetemény. A gyengébb szikes területek hüvelyes növénye.

Termesztésének helye

Szórványosan az ország szárazabb, aszályosabb vidéke, elsősorban a Tiszántúl.

Elő- és utóveteménye

A borsóéval azonos.

Trágyázása

1 : 2 : 2 arányban N-P-K műtrágyát igényel.

Talaj-előkészítése

A borsóéval azonos. Mivel gyakrabban termesztjük sekély termőrétegű talajon, ezért az altalajlazítás termés -fokozólag hathat.

Vetés

Korán, március elején tisztán, támasztónövény nélkül vessük, mert ez növeli a termésbiztonságot. Gyommentes területen gabona-sortávolságra vethető, illetve ha a terület vegyszeres gyomirtása megoldott, szintén. Ellenkező esetben elgyomosodik.

A hektáronkénti vetőmagmennyisége 200-220 kg, a vetésmélysége 4-8 cm. Magtakarásra fogas+hengert használunk. Nővényápolása: vegyszeres gyomirtása a borsóéhoz hasonló.

Betakarítása

A búzával azonos időben, a borsóhoz hasonlóan takarítható be. A magvak alulról felfelé haladva érnek. Akkor arassuk, amikor a legértékesebb magvak már beértek. A borsóhoz viszonyítva a hüvelyek kevésbé nyílnak fel. Zöldtakarmánynak májusban júniusban takarítjuk be, amikor az alsó hüvelyekben a magvak már közel viaszérettek.

Termése

A 10-17 q/ha közepes termésnek számít. A jobb terméseredmény 20 q/ha felett van.

A szalmatermés a szemtermés kétszerese. Zöldtakarmányból 150-200q/ha termést ad. Ennek tápértéke jobb, mintaborsóé. 1000magsúlya: 70- 100 g, hektolitersúlya: 70-90 kg.