Pohánka, Pohánka vetőmag, Hajdina vetőmag

Hajnalka pohánka mag

Ár: 455ft+áfa/kg 1-es telep

 

Hajnalka pohánka mag

Ára:510ft+áfa/kg   2-es telep

VÁSÁRLÁSI IGÉNY ELKÜLDÉSE / RENDELÉS INFÓK:  JOBB FELSŐ SAROK A LAP TETEJÉN 

fémzárolt 25kg-os kiszerelés

Pohánka vetőmag termesztése, általános jellemzése

pohánka termesztése

Május közepétől július elejéig (legkésőbb július 10. ig.) magtermés esetén.

Vetési mennyiség: 50-70 kg/ha (150-200 mag/m2

Sortávolság: mint gabonánál (12 cm)

Vetési mélység: 2-3 cm

Másodvetésben is termeszthető

Magágyelőkészítés

Magtermesztéshez, mint a gabonaféléknél.

Zöldtrágyához: legtöbbször más kultúrafajtákkal. Keverten a vetést a keverék magtól függően végezhetjük műtrágyaszóróval, majd boronával a talajba keverhetjük

Műtrágyázás: A pohánka klór érzékeny!

Közepes és jó talajellátottságnál a következő műtrágya mennyiségeket kellene a vetés előtt kijuttatnunk:

Nitrogén: 40-50 kg/ha

Foszfor: a talaj tartalmazza az esetek többségében a szükséges mennyiséget

Kálium: 40-70 kg/ha (klórmentes!)

Nagyobb N-kijuttatás állóképesség és minőség romlást okoz. Hígtrágyázás vetés előtt lehetséges.

Növényvédelem

Vigyázat! Nincs, ill. csak kevés regisztrált szer létezik. A gyorsabb fiatal növény fejlődést kell elősegíteni. Vigyázzunk a talaj herbicidekkel, melyeket az előveteményeknél alkalmaztak (lebomlási időre, a keserűfű hatás miatt ügyeljünk) Másodkelésű gabonafélék ellen egyszikűek elleni szerrel védekezhetünk.

Minden más gyomnövény ellen csak olyan szerrel védekezhetünk, melyeknek keserűfű növekedést védő hatása van.

Betakarítás

Érés: 90-120 nappal a vetés után, (fajtától, helytől, műtrágyázástól függően)

Aratási idő: nehéz meghatározni, mivel a pohánka érése egyenetlen.

Aratási nedvesség: 14% alatt kellene lennie, szárítás a legtöbb esetben szükséges (a zöld magok miatt)

Magbetakarítás:

Kombájnnal terméseredmény: kb. 1000-1500 kg/ha, kedvező körülmények esetén, fajtától, talajtól és klímától függően.

Felhasználás

Igény: vetőmagként, takarmányként, sütőiparban, zöldtrágyázáshoz, madáreleségként. Őrlés esetén a pohánkamagokat meg kell hántolni.

Emberi fogyasztás előtt hántolni, koptatni kell, ezért a fajták közötti különbségek elbírálásánál a hántolási százaléknak meghatározó szerepe van. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

 

 

 

 

pohanka

pohánka mag

pohánka vetése

hajdina termesztése

hajdina vetése