Olajlen

Olajlen-Fajta: Zoltán/ GK Helga 

Ára: 500ft+áfa/kg  a készlet erejéig!  http://gyorgymag.hu/egyedi-igeny

Kiszerelés 50kg  Előállító üzemben tárolt, kiszállítással jut el a megrendelőhöz.

https://gyorgymag.hu/rendelesi-informaciok

Olajtök/Hibrid Fajta: Maxilux

Ár: 62,000ft+áfa/zsák/18,000szem

 

Fénymag Fajta: Lizard / nincs /

Ára: ft+áfa/kg  Kiszerelés 50kg Fémzárolt  Előállító üzemben tárolt, kiszállítással jut el a megrendelőhöz.

 

Olajlen fajta jellemzői.

Termesztési irány

Magjából nyert olajért termesztik. Olajából készül a legjobb kence, a lakk- és linóleumipar számára szükséges nyersanyag, olaja gyorsan száradó, pogácsája és extrahált lisztje igen tápláló, jó étrendi hatású abraktakarmány, újabban terjed élelmiszerkénti felhasználása is.

Biológiai jellemzők

A középkötött mezőségi-, erdő-, és öntéstalajokon ad jó eredményt. Ne vessük hideg, mély fekvésű, kötött réti, szikes, laza homok és erodált talajokba.

Az Alföld és a Duna-Tisza-köze északi részének időjárási viszonyai között a legjobb a lenolaj minősége. Nógrádban és a Dunántúlon is megterem, de gyengébb minőséget ad. Hosszúnappalos növény.

Helye a vetésforgóban

Jó előveteményei a kalászosok, közepes a silókukorica és korai kukorica. Ne vessük burgonya, napraforgó, repce, cukorrépa, hüvelyesek, zöldségnövények, pillangósok után. Jó előveteménye az őszi búzának és a lucernának is.

Talajelőkészítés, vetés

Az őszi szántásra még októberben kerüljön sor, amelyet munkáljunk el. Tavasszal simítózzunk, utána kombinátorral készítsünk kertszerű, tömött és szerkezetes magágyat.

Vetés előtt és után célszerű hengerezni. Vetni március 15. és április 10 között kell, 12 cm-es sortávra, 2 cm mélyen, 13 millió csírát hektáronként, amely 6-9 g ezermagtömeg mellett, 85-125 kg/ha vetőmagot jelent. Az önritkulás 15-20%-os is lehet.

Tápanyagigény

1 tonna terméssel : 40 kg/ha nitrogén-, 13 kg/ha foszfor-, 50 kg/ha kálium-hatóanyagot von ki a talajból. A műtrágyázás alaptrágyaként javasolt. P és K ősszel, N tavasszal. Istállótrágya még az elővetemény alá sem kívánatos.

Betegségei

Polispórás szárbarnulás, szárfenésedés, lenfenésedés, fuzáriumos hervadás, len szeptóriás foltossága.

Kártevői

Földibolhák, lensztripsz, lenbolha, lentokmoly. A gyomok ellen védekezni feltétlenül szükséges, erősen termés és minőségrontók.

Betakarítás

Optimális időpontja, amikor a magok zörögnek a tokban, a szárak elhaltak és letörnek. Előtte sárga érésben lombtalanítsuk.