Olajretek

2023 év árak

Ár: 770ft+áfa/ kg Fajta/ Dóra/Anna

 

Kiszerelés: 25kg fémzárolt  Katt rendeléshez  https://gyorgymag.hu/vasarlasi-igeny

 Központi raktárban tárolt áru, kiszállítással tudjuk eljuttatni a megrendelőnek. 1-2. telep

https://gyorgymag.hu/rendelesi-informaciok

 

Termesztési irány

Elsősorban zöldtrágyának vagy zöldtakarmánynak vethető, magjáértcsak szerződéses termeltetés keretében értékesíthető biztonságosan. Kitűnő szervesanyag pótló.

Biológiai jellemzők

Másodvetésben a laza homoktalajtól a középkötött talajokig mindenütt termeszthető. Vízigénye mérsékelt. Igen jó gyomelnyomó és fonálféreg gyérítő hatású. A talajt lazítja, a talajéletet aktivizálja.

Helye a vetésforgóban

Másod- és fővetésben is kalászos legyen az elővetemény. Főnövényként őszi árpa és búza, másodként burgonya, cukorrépa, dohány, paprika, de keresztesek kivételével szinte bármi vethető utána.

Talajelőkészítés, vetés

A vetéshez tömörített 10 cm-es aprómorzsás magágyat igényel. Vetni augusztus 1-15. között kell (szeptember 15-ig is vethető) 2,6-3,0 millió csírával ha-ként (ezermagtömeg 8-11 g) 25-30 kg/ha magmennyiséggel 2-4 cm mélyen, 12 cm sortávra. Előtte utána hengerezni célszerű.

Tápanyag-igény

A vegetatív fejlődés érdekében adott 30–50 kg/ha nitrogénhatóanyagot nagyon meghálálja. Főnövényként 1 t terméshez 50 kg nitrogén-, 25 kg foszfor- és 35 kg kálium hatóanyagot igényel hektáronként.

Betegségei

Nem ismertek.

Kártevői

Repcefénybogár, repcebecő-ormányos, ritkán levéltetű. Takarmány vagy zöldtrágya hasznosításban a kemikália használat csak végszükség esetén lehet indokolt.

Betakarítás

10 héttel a vetés után már kiváló zöldtakarmányt ad és silózásra is alkalmas. A 90–120 cm magas állomány 30–35 t/ha zöld hozamot is elérhet.

A virágzás előtt, bimbós állapotban - mikor a legnagyobb zöldtömeget éri el - akkor kell a talajba dolgozni, így legkedvezőbb a hatása.