Baltacím: Megvásárolható kiszerelés 25kg

Baltacim 

Kiszerelés 25kg fémzárolt  / hántolatlan /

 Ára: 920ft//955ft+áfa/kg Fajtától/készlettől függően.

Megrendelhetők kiszállítással , vagy átvehetők a tárolási helyen.

Amennyiben a kiválasztott termék készleten van akkor a kiszállítása átlagosan  3-7 munkanap.

Az árak amindenkori rendelkezésre álló készlet erejéig érvényesek! Árváltoztatás joga fenntartva!

Megrendelés leadásához katt ide: https://gyorgymag.hu/vasarlasi-igeny

Megrendeléssel-kiszállítással kapcsolatos információk KATT RÁ!

https://gyorgymag.hu/rendelesi-informaciok 

 

Jelentősége

Helyi jelentőségűnövény, szálas takarmánynak és magnak termeszthető.

Termesztésének helye

Sekély termőrétegű, meszes talajokon, ahol a lucerna és a vöröshere még nem termeszthető, szórványosan az ország nagy részében.

Növényi sorrend, trágyázás, talaj-előkészítés

A lucernáéval azonos.

Telepítése

Kora tavasszal március elején-közepén tisztán vagy fűfélével keverten.

A következő keverékek használhatók

- kaszálásra 60 kg baltacím + 10-15 kg csomósebír + 10-15 kg perje + 10-15 kg magyar rozsnok;
- legeltetésre 60 kg baltacím + 10-15 kg réticsenkesz + 20-25 kg magyar rozsnok.
Tiszta vetéskor a folyóméterenkénti magszám 100-140 db,

 Hektáronkénti magmennyiség 100-130 kg.

Ápolása

A lucernáéhoz hasonló.

Betakarítása

Lassú növekedésű növény. Az első évben a gyökértörzsből a második és a harmadik évben a szárrész alján levő rügyekből hajt.

Egy évben két növedéket fejleszt. Az első növedéket kaszáljuk, a második növedéket pedig fajtától függően vagy kaszáljuk, vagy legeltetjük.

Pillangós virágú takarmány, amely zölden etetve nem okoz felfúvódást.

Viszonylag magasabb tarlót hagyva a virágzás kezdetén kaszáljuk, május végén, június elején.

A betakarítás módja, tárolása és tartósítása a lucernáéhoz hasonló. A 3-4. évben törjük fel, de kedvező adottságok esetén akár 6 évig is megmarad a területen.

Termése

20-30 q/ha szénatermés; kaszálás és legeltetés esetén kb. 15-20 q/ha széna és 40-60 q/ha zöldtakarmány. 1000 magsúlya: 14-21 g, hektolitersúlya: 27-33 kg.
A baltacím elsősorban a száraz vidékek - sülevényes, sekély termőrétegű, meszes talajok - értékes évelő, pillangós szálas takarmánynövénye.

Termesztésének csak ott van jelentősége, ahol a lucerna és a vöröshere termesztése már nem gazdaságos. Talajvédő növény. A baltacím a legeltetést is jól bírja, étrendi hatása is jó, zölden sem puffaszt, ezért legeltetéssel is jól hasznosítható szántóföldi pillangós takarmánynövény.

A baltacímnek van egy- és kétkaszálású változata, de száraz és mostoha viszonyok között rendszerint a kétkaszálású baltacím is csak egyszer kaszálható. Ilyenkor a sarjút legeltetéssel hasznosíthatjuk.

Rendszertani helye és biológiai jellemzése

Hazánkban kétféle baltacím található, a termesztett (Onobrychis viciaefolia ssp. sativa) és a vadon előforduló homoki baltacím (Onobrychis viciaefolia ssp. arenaria).

Biológiai jellemzés

A baltacím igénytelen évelő takarmánynövény.

Élettartama mindig a termőhelyi viszonyoktól függ. (2-6 év). Gyökérzete fejlett karógyökérzet, amely nagyon jól alkalmazkodik a talajok minőségéhez. Rizómája erősen elágazik és mélyebben helyezkedik el, mint a lucernáé. Ezért lehet a baltacímet legeltetni.

Szára gyengén szőrözött, gyér levélzetű és 40-80 cm magas. Levélzete összetett, hosszú, közös nyélen páratlanul szárnyalt. Virágzata füzéres fürt. A virágok színe rózsaszín árnyalatú, sötétebb erekkel.

A baltacím jó mézelő, idegen termékenyülő növény. A megporzást rovarok, főleg a házi méhek végzik. Termés és a mag. Termése egymagvú, zárt, lapos hüvely, melynek mind a két oldala hálózatosan erezett.

A mag nehezen fejthető ki a hüvelyből, ezért rendszerint rajta hagyják a magon (hámozatlan baltacím). A mag vese alakú és világos-barna színű. A hámozott mag ezermagtömege 13-15 g.

Éghajlatigény

A baltacím az éghajlattal szemben igénytelen. A nyári meleget, a szárazságot és a téli fagyokat jól bírja.

Talajigény

A feltalajjal szemben sokkal igénytelenebb, mint a lucerna, csak az altalajjal szemben igényes.

A sovány, sekély termőrétegű, erodált kavicsos feltalajú talajokon is termeszthető, ahol elegendő mész van a talajban és nincs magasan az altalajvíz. Jól termeszthető meszes homoktalajokon is, bár itt csak 3-4 évig tart ki. Szikes talajokon nem érdemes termeszteni.

Vetésváltás

A baltacímet úgy iktassuk be a növényi sorrendbe, hogy 4-5 évnél korábban ne kerüljön ugyanabba a táblába. Egyébként az elővetemény igénye és az utóhatás vonatkozásai mindenben azonosak, illetve nagyon hasonlítanak a lucernáéhoz.

Trágyázás és talaj-előkészítés

A baltacím trágyázása hasonló a vöröshere és a lucerna trágyázásához, de tápanyagigénye kisebb, mint a lucernáé. Talaj-előkészítése is azonos a lucernáéval.

Vetés

A baltacímet önmagában, vagy pázsitfűfélékkel (csomósebir, magyar rozsnok, stb.) társítva vetjük.

Vethető tisztán, vagy takarónövénnyel, tavasszal vagy nyár végén. A legjobb takarónövény itt is a tavaszi árpa, ezenkívül vethetjük még a ritkább őszi gabonákra is. A többi herefélékhez hasonlóan a tavaszi vetés biztosabb, mint a nyárvégi telepítés. A vetés mélysége 2-3 cm-nél akkor se legyen mélyebb, ha tisztán telepítjük. A baltacímet gabonasortávolságra vetjük. A vetőmagszükséglet folyóméterenként 100-120 mag (ez hámozott magból 120-130 kg/ha, hámozatlan vetőmagból 130-150 kg/ha-nak felel meg). Pázsitfüvekkel társítva a fele vetőmag is elég.

Ápolás

Ápolása megegyezik a lucernáéval. Lucerna-gyomok csökkentik termését.

Betegségei a levél- és szárfoltosodás, lisztharmat, szürkepenész, verticilliunos hervadás. Kártevői a vincellérbogár, a csipkezőbogarak, levélgubacs szúnyog, fehérgyűrűs csüngőlepke és a poloskák.

Betakarítás

A baltacím második évtől adja a nagyobb termést, de a vetés évében is adhat egy kaszálást.

Legeltetni a telepítés évében nem szabad. Rendszerint a lucerna után, május közepén van a baltacím első kaszálása. Az a helyes, ha virágzás kezdetén kaszáljuk.

A baltacím gyorsan szárad, de a levélpergés miatt jó minőségű széna csak korszerű szénakészítési eljárásokkal készíthető belőle. Ha a második kaszálásra keveset ad, akkor helyesebb, ha legeltetéssel hasznosítjuk.

Magnak általában az első kaszálást lehet meghagyni, mivel a második kaszálásból csak jó talajon foghatunk magot. (Legjobb az utolsó év első kaszálását meghagyni.)