Mák vetőmag

Aristo

kékszemű, étkezési fajta

a bővebb leírásért kattintson ide

mák vetőmag ár:

30 000 ft + áfa / zsák

mák vetőmag kiszerelés:

1,3 kg/zsák

mák ajánlott vetőmag mennyiség:

1,3 kg / ha

VÁSÁRLÁSI IGÉNY ELKÜLDÉSE / RENDELÉS INFÓK:  JOBB FELSŐ SAROK A LAP TETEJÉN 

Marianne

kékszemű, étkezési

mák vetőmag ára

35 000 ft + áfa / zsák

mák kiszerelés

1 kg / zsák

mák vetőmag szükséglet hektáronként:

1 kg

VÁSÁRLÁSI IGÉNY ELKÜLDÉSE / RENDELÉS INFÓK:  JOBB FELSŐ SAROK A LAP TETEJÉN 

 

Aristo mák vetőmag leírás

A mák nem áll rokonságban egyetlen más növénnyel sem, így lazítja a vetésforgót. A méhek imádják a virágzó mákföldeket látogatni. Mivel a normál kombájnnal aratható, nincs szükség további beruházásokra. A gazdák a mákot magasabb elővetemény-értéknek tartják, mint a repcét vagy a szóját.

 

• Korábbi betakarítás más tavaszi növényekhez, például a kukoricához és a szójához képest

• Árgarancia biztosítja a magas bruttó haszonkulcsot

• Mélyen gyökerező – hatékonyan hasznosítja a tápanyagokat és a vizet

• Korai vetési idő

• Közepes talajigény

• Gyors betakarítási elszámolás, átlátható feltételek

• Hagyományosan kezeletlenül is kapható

 

TÉLI MÁK leírás

ZENO PLUS

A mák mélyen gyökerező, ezért nagyon hatékonyan hasznosítja a mélyebb víz- és tápanyagszinteket. A máknak 70-80 kg/ha tiszta nitrogénre van szüksége (a műtrágyázási irányelveket vagy az ÖPUL programokat be kell tartani).

A vetést hagyományos vetőgéppel végzik. A vetőgép gyártmányától függően szükség lehet a mákot „higítani” (búzadara stb.) való keverésére a kívánt vetési mennyiség eléréséhez.

• Mélyen gyökerező – jól hasznosítja a mélyebben fekvő tápanyagokat és vízkészleteket

• Korai betakarítási idő, kiválóan alkalmas kombájn betakarításra

• Vetésforgó diverzifikálása – előnövényként értékes

• Alacsony műtrágyaigény

• Vásárlási garancia

 

ARISTO és FLORIAN OMEGALIN ASS ZENO PLUS

Vetés: Március eleje-vége

Márciustól április közepéig

Vetés: Március végéig

Szeptember 5–15.

Egyenletes vetés: Július végéig

Vetési mennyiség: 1 csomag/ha

60–70 kg

8–10 kg/ha

Betakarítási idő: Augusztus közepe-vége

Augusztus közepe-vége

Július eleje-közepe-július vége

Általános információk a máktermesztéshez

Szándéktermesztés

Alig találni más növényt, amelynek kisebb a magmérete és ilyen alacsony az ezerszem-tömege (TKW) (0,2–0,5 g). Ennek eredményeként a máknak nagyon speciális igényei vannak a vetéssel szemben, amely március közepén elkezdődhet. A sikeres máktermesztéshez az optimális, megfelelő talajnedvességű helyszín mellett a vetés is nagy jelentőséggel bír. Ezért különösen fontos a vetéstechnika, amely hektáronként 0,8–1,3 kg mákot egyenletesen kell elhelyezni legfeljebb 0,5–1 cm mélységben. A tökéletes kelés eléréséhez az optimális mag-talaj kapcsolatot is biztosítani kell, amit például hengerezéssel lehet elérni.

A cukorrépához hasonlóan a mák is nagyon érzékeny a magas gyomnyomásra. Ezt a versenynyomást gyorsan meg kell szüntetni, hogy a növény optimálisan növekedhessen. A csigák és a bolhák szintén veszélyeztetik a fiatal növényeket. Más növényekkel összehasonlítva a mák kevés műtrágyát, rovarirtót és gombaölőt igényel, így vonzó, alacsony ráfordítású növény, magas bruttó haszonkulcs-potenciállal.

Az optimális betakarítási idő akkor következik be, amikor a kapszulák rázásra zörögnek. A cséplés során bizonyos százalékban kívánatos a héjtöredékek jelenléte a betakarított termés védelme érdekében.

Optimális körülmények között 700 és 1000 kg/ha közötti tiszta mákhozam érhető el.

Minőségbiztosítás és nyersanyag-feldolgozás

A betakarítás és a szállítás azonban messze nem az értéklánc vége. Számos különböző összetevőnek kell összeilleszkednie, mielőtt egy kiváló minőségű élelmiszertermék létrejönne.

A mák esetében különösen fontos a betakarítás utáni közvetlen tárolás. A betakarított termést gyakran 30 Celsius-fokot meghaladó nyári hőmérsékleten hozzák be. A gyors hűtés elengedhetetlen a romlás megelőzése érdekében. Az agresszív kombájnbeállítások (nagy dobsebesség, kis dobhézag) miatt a betakarítás során megsérült tételek különösen sérülékenyek. Ez vizuálisan nem vonzó mákot is eredményez, amely az olajszivárgás miatt gyorsan megromlik. A betakarított termést tartósítás után speciális tisztítógépekkel méret, forma, súly és szín szerint válogatják, és akár 99,9%-os tisztaságúra tisztítják. Csak ezt a szabványosítást követően lehet a terméket tovább feldolgozni, például gőzölni.

Mindezekre a lépésekre a mai élelmiszeripar szigorú követelményei vonatkoznak. Ez magában foglalja például a teljes nyomonkövethetőséget egészen a gazdálkodóig, a rendszeres növényvédőszer-szűréseket, valamint az olyan tanúsítványokat, mint az FSSC 22000, a HACCP vagy a Kosher, amelyek ma már a mák, egy alapvető mezőgazdasági termék esetében is szabványosak.

Csak akkor lehet ezt a kiváló minőségű élelmiszert finom töltelékekké tovább feldolgozni, vagy klasszikus mákos feltétként használni sült kenyérhez, ha a betakarított termés megfelel ezeknek a követelményeknek.,