kékszemű, étkezési fajta
a bővebb leírásért kattintson ide
30 000 ft + áfa / zsák
1,3 kg/zsák
1,3 kg / ha
VÁSÁRLÁSI IGÉNY ELKÜLDÉSE / RENDELÉS INFÓK: JOBB FELSŐ SAROK A LAP TETEJÉN
kékszemű, étkezési
35 000 ft + áfa / zsák
1 kg / zsák
1 kg
• Korábbi betakarítás más tavaszi növényekhez, például a kukoricához és a szójához képest
• Árgarancia biztosítja a magas bruttó haszonkulcsot
• Mélyen gyökerező – hatékonyan hasznosítja a tápanyagokat és a vizet
• Korai vetési idő
• Közepes talajigény
• Gyors betakarítási elszámolás, átlátható feltételek
• Hagyományosan kezeletlenül is kapható
A mák mélyen gyökerező, ezért nagyon hatékonyan hasznosítja a mélyebb víz- és tápanyagszinteket. A máknak 70-80 kg/ha tiszta nitrogénre van szüksége (a műtrágyázási irányelveket vagy az ÖPUL programokat be kell tartani).
A vetést hagyományos vetőgéppel végzik. A vetőgép gyártmányától függően szükség lehet a mákot „higítani” (búzadara stb.) való keverésére a kívánt vetési mennyiség eléréséhez.
• Mélyen gyökerező – jól hasznosítja a mélyebben fekvő tápanyagokat és vízkészleteket
• Korai betakarítási idő, kiválóan alkalmas kombájn betakarításra
• Vetésforgó diverzifikálása – előnövényként értékes
• Alacsony műtrágyaigény
• Vásárlási garancia
Vetés: Március eleje-vége
Márciustól április közepéig
Vetés: Március végéig
Szeptember 5–15.
Egyenletes vetés: Július végéig
Vetési mennyiség: 1 csomag/ha
60–70 kg
8–10 kg/ha
Betakarítási idő: Augusztus közepe-vége
Augusztus közepe-vége
Július eleje-közepe-július vége
Alig találni más növényt, amelynek kisebb a magmérete és ilyen alacsony az ezerszem-tömege (TKW) (0,2–0,5 g). Ennek eredményeként a máknak nagyon speciális igényei vannak a vetéssel szemben, amely március közepén elkezdődhet. A sikeres máktermesztéshez az optimális, megfelelő talajnedvességű helyszín mellett a vetés is nagy jelentőséggel bír. Ezért különösen fontos a vetéstechnika, amely hektáronként 0,8–1,3 kg mákot egyenletesen kell elhelyezni legfeljebb 0,5–1 cm mélységben. A tökéletes kelés eléréséhez az optimális mag-talaj kapcsolatot is biztosítani kell, amit például hengerezéssel lehet elérni.
A cukorrépához hasonlóan a mák is nagyon érzékeny a magas gyomnyomásra. Ezt a versenynyomást gyorsan meg kell szüntetni, hogy a növény optimálisan növekedhessen. A csigák és a bolhák szintén veszélyeztetik a fiatal növényeket. Más növényekkel összehasonlítva a mák kevés műtrágyát, rovarirtót és gombaölőt igényel, így vonzó, alacsony ráfordítású növény, magas bruttó haszonkulcs-potenciállal.
Az optimális betakarítási idő akkor következik be, amikor a kapszulák rázásra zörögnek. A cséplés során bizonyos százalékban kívánatos a héjtöredékek jelenléte a betakarított termés védelme érdekében.
Optimális körülmények között 700 és 1000 kg/ha közötti tiszta mákhozam érhető el.
A betakarítás és a szállítás azonban messze nem az értéklánc vége. Számos különböző összetevőnek kell összeilleszkednie, mielőtt egy kiváló minőségű élelmiszertermék létrejönne.
A mák esetében különösen fontos a betakarítás utáni közvetlen tárolás. A betakarított termést gyakran 30 Celsius-fokot meghaladó nyári hőmérsékleten hozzák be. A gyors hűtés elengedhetetlen a romlás megelőzése érdekében. Az agresszív kombájnbeállítások (nagy dobsebesség, kis dobhézag) miatt a betakarítás során megsérült tételek különösen sérülékenyek. Ez vizuálisan nem vonzó mákot is eredményez, amely az olajszivárgás miatt gyorsan megromlik. A betakarított termést tartósítás után speciális tisztítógépekkel méret, forma, súly és szín szerint válogatják, és akár 99,9%-os tisztaságúra tisztítják. Csak ezt a szabványosítást követően lehet a terméket tovább feldolgozni, például gőzölni.
Mindezekre a lépésekre a mai élelmiszeripar szigorú követelményei vonatkoznak. Ez magában foglalja például a teljes nyomonkövethetőséget egészen a gazdálkodóig, a rendszeres növényvédőszer-szűréseket, valamint az olyan tanúsítványokat, mint az FSSC 22000, a HACCP vagy a Kosher, amelyek ma már a mák, egy alapvető mezőgazdasági termék esetében is szabványosak.
Csak akkor lehet ezt a kiváló minőségű élelmiszert finom töltelékekké tovább feldolgozni, vagy klasszikus mákos feltétként használni sült kenyérhez, ha a betakarított termés megfelel ezeknek a követelményeknek.,