Borsó

Tavaszi Borsó: Fajta: Eso/ sárga Ár: ft+áfa/q

Kiszerelés: 500kg Qbeg

Tavaszi Borsó. Fajta: Impuls /zöld  Ár: ft+áfa/q 

Kiszerelés: 500kg Qbeg  

Árváltoztatás joga fennt tartva.

https://gyorgymag.hu/vasarlasi-igeny

https://gyorgymag.hu/vasarlasi-igeny

Árak a rendelkezésre álló készletekig, tárolóhelyükön kiszolgálva értendőek.

Tavaszi borsó Fajta: Arvika/ zöld/ Ár: ft+áfa/q

Kiszerelés:  Qbeg: 500kg

Arvika és Sirius fajta Ár: ft+áfa/q

25kg-os kiszerelésben.

Eso fajta jellemzői:

Fehérvirágú, féllevélkés típusú középérésű fajta. Magja sárga, kerek szemű. Magszínének egyöntetűsége jelentős. Növénymagassága közepes. Nagyon jó állóképesség jellemzi a vegetáció teljes ideje alatt, jó gépi betakarítás tervezhető a fajtával. A betakarítás lehetőleg 18%-os nedvességtartalomnál már elkezdhető annak érdekében, hogy a magminőség jobb legyen. A kórokozókkal és kártevőkkel szemben javasolt a védekezés.

 

Termesztése során célszerű betartani a féllevélkés típusú borsófajtákra jellemző agrotechnikai előírásokat. Ajánlatos jó a minőségű vetőágy készítése. Tavasszal a lehető legkorábban javasolt elvetni 0,9-1,1 millió csíra/ha vetőmag normával és 6-7 cm vetésmélységgel. 

200-250kg/ha vetőmag.

Arvika

Jelentős szántóföldi ellenállóképességgel rendelkezik lisztharmattal és vírusos betegségekkel szemben. Fuzáriumos tőhervadással szemben rezisztens. Zöldmagvú, középérésű, afila típusú étkezési szárazborsó. Kiváló küllemi tulajdonságokkal rendelkező, biztonságos termést adó fajta. Állóképessége kiváló. 200-250kg/ha vetőmag

Impuls

Afila típus.

A zöldmagvú fajták között a legbőtermőbb. Potenciális termőképesség: 5 t/ha, de csapadékosabb vidékeken elérheti a 6-7 t/ha szintet is. Magyarország vetőmag-előállításban (2016.): 4,4 – 4,7 t/ha

Magszínének egyöntetűsége kiváló: 97%. Fehérjetartalom magas: 23,4-23,9%. Keményítő tartalom: 49,3-49,5%. Alacsony tripszin-inhibitor aktivitás: TiU 3,6-3,7.

Fehérvirágú, féllevélkés (afila) típusú középérésű fajta. Növénymagassága közepes: 98-100 cm. EMT közepes: 260–280 g. Kevés rizikóval termeszthető, különösen jó állóképességgel rendelkező fajta. Jó termőképességű talajokon eredményesen termeszthető. Célszerű betartani a féllevélkés típusú borsó fajtákra jellemző agrotechnikai előírásokat. Jó minőségű vetőágy előkészítése ajánlatos. A kórokozókkal és kártevőkkel szemben javasolt a védekezés, amikor az indokolt. Betakarítás már 18%-os nedvességtartalomnál elkezdhető annak érdekében,hogy a magminőség jobb legyen.

Kórtani jellemzők: Aszkohitás foltossággal (Ascochyta pisi) és gyökér megbetegedésekkel (Fusarium spp.) szemben nagy ellen állóképességgel rendelkezik. Botritiszes megbetegedéssel (Botryiotinia fuckeliana), borsórozsdával (Uromyces pisi) és borsó lisztharmattal (Erysiphe pisi) szemben is nagyon jó az ellenálló-képessége. Általánosan betegségekkel szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik.

Javasolt vetési idő: Tavasszal a lehető legkorábban.
Javasolt vetési csíraszám: 0,9-1,1 millió csíra/ha
Vetésmélység: 6-7 cm Ajánlott csíraszám [csíra/m2] 70-80/90-100 csíra/m2

Borsó álltalános információk:

Termesztési irány

A termesztési cél lehet zöldtakarmány, zöldtrágya, őszi takarmánykeverék (abrak, madáreleség).

Biológiai jellemzők

A belvíz- és gyommentes mélyrétegű, jó vízgazdálkodású mezőségi-, középkötött erdő- és kötött réti talajokon sikeres a termesztése.

Ne vessük sekély termőrétegű, laza és homoktalajokba, ha a humusztartalmuk 1,5% alatt van.

A hűvösebb időjárást jól tűrő és megháláló növény. Jól bokrosodik.

Helye a vetésforgóban

Legcélszerűbb kalászos után, de keresztesvirágúak és len után is lehet vetni.

Nem kerülhet pillangósok, hüvelyesek, zöldségfélék és kései betakarítású növények, 4 évig önmaga után. Kiváló előveteménye az őszi búzának.

Talajelőkészítés, vetés

A nyári, őszi vetéshez 8-10 cm mély, lehetőség szerint aprómorzsás magágyat készítsünk.

Zöldtrágyának és zöldtakarmánynak július 25. - augusztus 5. között, az őszi fajtákat szeptember 1. - 10. között (ez után kizárólag zöldtrágyának) vessük, őszi borsónak (vagy őszi takarmánykeveréknek) a vetésideje szeptember 25. - október 15. Csíraszám-igény 1,2-1,3 millió/ha (ezermagtömeg 75-100 g), sortávolság 12 cm, tiszta vetésben 130-140 kg/ha (őszi búzával, őszi árpával keverten 180-220 kg/ha a vetőmagszükséglet, amelyből 40-50 % a borsó és 50-60 % a gabona) a vetőmagnorma.

Vetésmélység 4-6 cm legyen.

Tápanyag-igény

Zöld (trágya, takarmány) hasznosításnál - vetés előtt - 40-60 kg/ha, ha át akarjuk teleltetni legfeljebb 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyagot adjunk az induláshoz, ez utóbbi nitrogén fejtrágyázása csak gyenge állományokban indokolt, ott is csak (30-40 kg/ha) kis adaggal.

Tápanyagként 35-45 kg/ha foszfort és 50-65 kg/ha káliumot csak mag- vagy takarmány termesztés esetén adunk, amit alaptrágyaként jutassunk ki.

Betegségei

Borsómozaik, baktériumos zsírfoltosság, baktériumos hervadás, borsóragya, fuzáriumos hervadás, peronoszpóra, lisztharmat, borsórozsda.

Kártevői

Levéltetű, bagolylepke hernyók, borsótripsz, borsóormányos, akácmoly, csipkézők, borsó gubacsszúnyog, borsózsizsik.

Ápolás

Gyomirtás (vetés előtt és kelés után) csak fő és tiszta vetésben, elsősorban magtermesztési cél esetén indokolt. Más károsítók ellen is csak ilyen esetben célszerű védekezni.

Betakarítás

Zöldtakarmányként virágzástól zöldhüvelyes állapotig célszerű hasznosítani, zöldtrágyaként is ebben a fázisban dolgozzuk a talajba. 30-70 t/ha zöldtömeget is képes adni és a lucerna előtt már etethető.